DIARI D'ACTIVITAT

10-08-2003 Al matí anada a Vernet per parlat amb el Sr. Samarà. No hi era. Tornaré més tard. Tot seguit vaig tornar a Vall-llebrera, hi havia ofici. Com que vaig arribar d'hora vaig tornar a fer un volt per on haviem estat el dia abans amb el Sr. Josep de cal Cepa i vaig ampliar la col.lecció de fotografies, a més de veure uns altres trulls que no havia vist el dia anterior. de tornada cap a l'església s'em va dirigir el Sr. Guàrdia de Cal Santolari i s'em va oferir a mostrar-me una alzina que calculen deu tenir entre 5 o 600 anys situada prop del poble en un terreny de la seva propietat, a l'era del Santolari. Un exemplar molt curiós del que li farem un apartat en aquest uep. Després de la missa vaig tornar cap a Vernet per veure al Sr. Samarà, el motiu era acabar de polir el tema de l'obús de l'església. Em va acompanyar fins a la cabana del Polla i em va ensenyar el lloc exacte on es va trobar la bomba i altres explicacions que properament les podrem llegir a la secció Artesa pas a pas de la revista la Palanca. Varem quedar per veure'ns la setmana que ve per recòrrer el camí medieval de la Barca. A la tarda motius de veïnatge em retingueren a la Colònia tot i que encara vaig poder fer unes fotografies a les parets de la vall d'Ariet quan vaig anar a buscar aigua a la font de la Trilla. Tornada a Barcelona i a esperar el dia 15 que m'hi estaré 10 dies que ja tinc súper ocupats entre visites, trobades i excursions.
09-08-2003 Al matí anada a Vall-llebrera per cobrir la cercavila anunciada que no s'ha realitzat. Sembla ser que aquest any hi ha poca canalla i també ha fallat força gent gran. He intentat contactar amb el Sr. Joan de Barcelona, organitzador dels actes de la festa però ha estat impossible, no hi era. Una Sra. m'ha donat unes someres informacions sobre la festa major. Més tard m'he trobat amb el Sr. Josep de Cal Cepa amb qui ja havia tingut algunes xerrades en altres ocasions i m'ha explicat tota la història de la festa major i del Roser. L'he acompanyat al dipòsit d'agua del poble per veure com estava el nivell, de camí ens hem topat emb en Sícoris que va ser secretari de l'ajuntament d'aquesta població i varem estar parlant de la festa major que s'organitzava antigament, també hem parlat del meu article on he utilitzat versos dels seus poemes, m'ho ha agraït i m'ha donat records per a la meva sogra. Tot seguit hem continuat el camí amb el Sr. Josep que m'ha ensenyat un parell de trulls, l'un utilitzat per a guardar-hi gra i l'altre per al vi. M'ha ensenyat un corral i la ubicació de l'antic cementiri, a més d'indicar-me la font d'on es subministra l'aigua de Vall-llebrera. Hem quedar de vere'ns al vespre, al ball.

A la tarda he tornat per cobrir el campionat de bitlles. He parlat amb un Sr. de Montmagastrre que m'ha ampliat informació sobre aquest esport. He fet unes fotografies i de tornada cap el cotxe he parlat amb un Sr. a qui he preguntat que volia dir la inscripció que hi ha al camí que baixa del poble que diu JULIO 1917. Es tracta d'un mur de contenció que es va construïr en aquesta data perquè el sól s'esllavissava i havia perill de que les cases seguissin avall. Encabat m'en he anat cap a Vernet, al tossal de les trinxeres per tornar a veure la pedra pintada, si és que és pintada, i per fer una mica de prospecció de totes les roques que envolten aquestes trinxeres de la guerra. Com que des d'allí he sentit trets he recordat que tenia pendent des de fa molt temps de fer una visita al camp de tir amb activitat. No he fet fotografies, les faré a les tirades de la festa major d'Artesa.

A la nit ball a Vall-llebrera. Aprofitant que l'església era oberta he fet fotografies del seu interior.

08-08-2003 Divendres. A les dues de la nit arribada a Artesa. A quarts de tres em vaig arribar a Vall-llebrera per veure el programa d'ctes de la festa major. El vaig poguer veure a la plaça de l'Església
27-07-2003 Apart d'una petita parada a Artesa, vaig anar al museu per si veia al Sr. Gomà per intercanviar algunes informacions però no hi era, el matí l'he passat bàsicament a Baldomà, bé, es pot dir que tot el dia. He anat a portar la fotografia que li vaig fer a la Sra. Rosalia Brescó, vaig parlar amb el seu marit, el Sr. Josep Trepat sobre les campanes i resulta que el seu pare va ser campaner a Baldomà. Varem pujar al campanar de l'església i em va explicar forces coses sobre campanes, campanars i campaners, vaig poguer fotografiar d'aprop les campanes i llegir les seves inscripcions. Li vaig preguntar per el Sr. Porta que havia escrit un article a la Palanca sobre el Ton de la Bepa, el campaner antecessor al pare del Sr. Trepat, em va dirigir i vaig anar a veure'l, era un dels objectius de la pujada a Baldomà. Em va estar explicant moltes coses sobre el Ton de la Bepa, les campanes i altres temes sobre Baldomà. Encabat vaig pujar a la Vall d'Ariet però tampoc vaig trobar al pastor Simon. Ja era l'hora de dinar. A la tarda vaig tornar a pujar a Baldomà, vaig anar a veure al Sr. Borrel perquè em documentés sobre el mural que ll havia pintat a l'església de Baldomà. En aqueslls moments estava creant i als artistes no s'els pot molestar quan estan inspirats. Varem quedar que el trucaria per telèfon i que ja ho aclaririem. Vaig anar a buscar al Sr. Perebrescó per tal d'aclarir si sabia d'on havia sortit l'obus de Sant Bartomeu però no ho sabia, també li vaig preguntar pel camí de la Barca del que em va donar indicacions i explicacions. La llum era agradable i vaig fer algunes fotografies de la zona. A continuació vaig tornar a pujar a la Vall d'Ariet. Renoi, no hi ha manera. No el trobo i se m'està exahurint el temps. A la caminada que vaig fer buscant-lo em vaig trobar en un punt força enlairat des d'on vaig poguer fer fotografies amb teleobjectiu de Sant Bartomeu, Cal Simon, Cal Paneres, el castell i altres masies. Previa parada a la Font dela Trilla per carregar aigua per a us domèstic, tornada cap a casa i viatge a Barcelona.
26-07-2003 Al matí anada a Colldelrat per cobrir el reportatge fotogràfic del concurs de pintura ràpida. He parlat amb l'alcalde pedani, el Sr. Pere Sala. He pujat a la base del Grealó on s'hi feia un aplec i el Sr. Sala m'ha ensenyat un enjub inacabt de l'època del castell. De tornada al poble he estat fent fotografies dels pintors concursants mentre feien la seva feina. He aclarit que el pedró que es veu a l'entrada del poble, al mig d'un tros, és una de les dues pilastres d'un dels tres pous que hi havien en aquest indret, un dels quals encara té aigua. El Sr. Sala m'ha explicat la història de la festa major. Encabat he anat cap a Vilves per parlar amb el Sr. Agustí Ferré i Canes de cal Gasset que ja haviem quedat la setmana passada per parlar de la festa major de Vilves i la seva relació amb la Fàbrica. Al migdia, a les dues, he tornat al Colldelrat per fotografiar tots els cuadres acabats i cobrir l'entrega de premis. 

A la tarda he tornat a Vilves per fotografiar el concurs de butifarra que s'hi feia en motiu de la festa major, tant sols hi havien 4 taules. La festa d'avui coincidia amb la de Montclar que s'ha emportat tots els asidus participants d'aquest joc. Després d'aquestes fotografies he anat a la Val d'Ariet per veure si trobava al pastor Simon per aclarir el tema de la campana d'obús de Sant Bartomeu. El seu fill m'ha dit on i quan el puc localitzar demà. Després he tornat a Colldelrat per fotografiar l'interior de l'església, ja que s'hi celebrava ofici de festa major. La missa la dit Mn. Jaume amb qui he quedat per veure'ns aquest agost a Refet, ens hem d'intercanviar informacions.

A la nit doble ballaruca. Primer he anat a Vilves per fer les fotografies de l'ambient del ball. Després d'estar-m'hi prop d'una hora he fet cap a Colldelrat que també hi havia marxa. Fotografies, algun ball i, a les dues de la nit, retirada que demà continua la feina.

20-07-2003 Diumenge al matí vaig sortir amb direcció a la Vall d'Ariet amb la intenció de trobar al pastor de Cal Simó per que m'aclarís quan, com i on es va trobar la campana d'obús de Sant Bartomeu. No hi era. Vaig pujar fins a Ariet de Caps on vaig visitar, un cop més, les petjades de dinosaure, també vaig pujar fins el salt d'aigua on, vorjant la paret, vaig localitzar un avenc clàstic d'una fondària aproximada de 6 o 7 metres. No vaig acabar de baixar-lo ja que tot i que no caldria material, anant-hi sol era un risc innecessari. Un altre dia, acompanyat i amb material de seguretat i il.luminació hi tornaré per topografiar-lo. De tornada vaig parar un altre cop a Cal Simon, tampoc hi havia ningú, vaig deixar-li el missatge al gos però crec que no li farà arribar. Baixant, cap a l'alçada de Clua vaig fer 24 fotografies cobrint amb l'objectiu de 28 mm. els 360º de la vall per fer un muntatge circular mitjançant un programa informàtic desconbert recentment. A l'alçada de la font de Sant Pere vaig fer una parada al tossal on hi han les trinxeres, per veure-les. Vaig veure el peu de columna o mola de molí mig esculpida a la roca que temps abans m'en havia parlat en Trullols. Tornant cap el cotxe vaig veure una pedra blanca en la que semblava que hi havia dibuixada una figura androforme del tipus llevantí i a la seva part superior semblava que hi havia pintada una mà ocre, massa fantàstic, li ho vaig comunicar a en Trullols que va venir a veure-la i varem quedar en que l'ensenyaria al Sr. Gomà perquè li donés un cop d'ull.

A la tarda vaig anar a Vilves per trobar informació sobre la festa major que aquest any se celebra el proper cap de setmana. Em varen adreçar a Cal Gasset amb qui vaig quedar per veure'ns el cap de setmana vinent per parlar de la festa major d'aquest poble a la vegada que vaig recollir un parell de cartells de la festa per a la meva col.lecció. Tot seguit vaig anar cap a Colldelrat que també celebren festa el 26, com Vilves, per veure si podia aconseguir algún cartell, no hi vaig trobar ningú, Vaig fotografiar un cartell de la festa. A continuació vaig anar cap a Vernet a portar-li les fotografies al Sr. Samarà que s'en va oferir per explicar-me històries del poble des de la guerra ençà. Li vaig demanar pel camí de la Barca sobre el que vull fer un treball i s'em va oferir per acompanyar-me a seguir-lo. Si tot va bé el seguirem aquest mes d'agost. També vaig anar a veure el Sr. Benito a qui li vaig portar, també, les fotografies fetes a la porta de l'església.

19-07-2003 Aquest cap de setmana toca festa major a Tudela. Aquest dissabte al matí vaig anar cap a l'ermita de Santa Fe per cobrir la tirada de bitlels catalanes. Allà hi vaig retrobar a la Sra. Tugues que em va deixar la clau de l'església de Tudela per a fotografiar les campanes des de dalt el campanar. El Sr. Rafael Carrasquilla em va portar a casa seva per mostrar-me les diverses col.leccions de materials antics on hi destaquen elements de la guerra civil, entre diversos elements de diferents èpoques hi ha una estel.la discoidal. També em va ensenyar, sota els dipòsits d'aigua i a prop del castell, un forat fet per un obús durant la guerra. Vaig poguer fotografiar l'interior de l'ermita de Santa Fe que tenia pendent. També vaig aclarir l'origen de la campana d'obús de Tudela i altres informacions sobre l'església. A la tarda hi va haver el VIII concurs de butifarra i, també, la primera pedalada popular amb BTT, actes dels que també vaig cobrir fotogràficament. Vaig aclarir amb vàries persones qüestions sobre les bitlles catalanes, Tudela i sobre la festa major. Amb el Sr. Francesc Esteve varem quedar que li portaria les fotografies sobre les bitlles catalanes i que quedariem un dia per parlar sobre el poble de Tudela. A la nit hi vaig tornar per fer el reportatge sobre la sessió de ball.
13-07-2003 El matí es va iniciar amb el repartiment de diplomes commemoratius de la festa major junt amb un obsequi als comerciants i empreses que varen col.laborar econòmicament per lafesta major. A les 13:00 vaig anar cap el pavelló poliesportiu per unir-me a la concentració dels cotxes que s'haurien de beneïr en motiu de la celebració de la diada de Sant Cristòfor de la que en vaig fer un reportatge fotogràfic. Vaig tenir ocasió de saludar a Mn. Pere, al Sr. Vicent Roca amb el que varem quedar per tornar-nos a veure a mitjans d'agost i també amb el Sr. Jaume Ferrando amb qui vaig quedar per trucar-nos per parlar del 100 aniversari de la Fàbrica i del 50 del Club de Lectures. A la tarda vaig tornar a Artesa per fer les fotos del berenar i del ball de la festa de Sant Cristòfor. El retard en l'nici del ball no em va permetre quedar-me a Artesa fins tant tard, però varem tenir ocasió de fer una xarradeta amb el músic Carbonell. A la nit, ja a Barcelona, vaig completar l'apartat de la festa major de la Fàbrica per al uep.
12-07-2003 Al matí, a Barcelona, vaig preparar gairebé tot l'apartat de la festa major de la Colònia en format WWW per penjar-lo a la xarxa. A la tarda vaig anar cap Artesa on hi havia una reunió de la Comissió de Festes per tal d'anar tancant la gestió de la festa major. També vaig recollir els llibres que m'havia deixat preparats la Sra. Josefina Paris sobre esglésies romàniques de la Noguera per tal de treballar aquest aspecte del municipi.
06-07-2003 Al matí, a Artesa em vaig trobar amb la Sra. Josefina París de la biblioteca, varem comentar la festa de la Colònia, a la que va assistir. Li vaig demanar un parell de llibres sobre esglésies que hi han a la biblioteca per tal de completar el treball sobre les campanes d'obús i, també, treure informació per a l'apartat d'esglésies d'aquest uep. A les 12 havia quedat amb la Sra. Joana Sangrà, esposa del Sr. Benito de Vernet per fotografiar l'església. Quan hi vaig arribar va ser el mateix Sr. Benito qui em va obrir l'església. Després de fer les fotografies i alguna foto de flors, vaig anar a veure al Sr. Samarà que em va donar molta informació sobre les festes de Vernet, la campana d'obús i dels pedrons del terme. Va ser una xerrada molt entranyable. Tot seguit vaig pujar a Baldomà per veure la Sra. Rosalia Brescó, indicat per en Mn. Pere perquè m'obrís la porta de l'església. Sortosament la vaig trobar i vaig poguer fer un bon grapat de fotos de la gran quantitat d'elements que hi ha a l'interior d'aquesta església. A la façana hi vaig veure una creu dedicada a les Santes Missions del 1942 que vaig fotografiar per incloure a l'apartat de creus. Aquest migdia la deesa fortuna em sonrigué, ja que em va trobar el fill del Sr. Simó, el pastor de Vall d'Ariet, el vaig reconèixer quan em va parlar de les fotografies que temps enrera li vaig fer al seu pare i que, com tinc per costum en aquests casos, li vig portar. La trobada va ser providencial perquè Mn. Pere m'havia dit que era a Cal Simó on havia d'estar la clau de l'ermita de Sant Bartomeu. El fill Simó em va confirmar que així era antigament, però que després d'haver d'adobar un grapat de vegades el pany varen optar per deixar-la oberta. Hi ha una balda però sense clau. També vaig poguer fotrografiar-la i vaig aprofitar per fer uns exteriors dels absis del darrere que em faltaven. Motiu de satisfacció és el veure que estan arranjant el cami de pujada a la Vall d'Ariet. La darrera vegada que el vaig fer, aquest hivern, gairebé que hi deixo el cotxe. M'en torno a Barcelona amb 3 rodets per a revelar.
05-07-2003 Després de la festa major tornada a l'activitat de camp per tal de completar dades. Aquest dissabte, al matí, a Barcelona, he fet l'article per a la revista la Palanca sobre la festa major de la Colònia, també he escanejat una quinzena de fotografies que els hi he fet arribar perquè triïn les que més els hi agradin i les que hi capiguen a l'espai que tenim adjudicat.

A la tarda he arribat  a Artesa i tot i que eren quarts de set he tret força profit de la jornada. En primer lloc he visitat Mn. Pere per preparar el proper article de l'Artesa pas a pas que anirà sobre les campanes d'obús a les esglésies del municipi, el motiu de la visita era el d'aconseguir entrar a les esglésies de Vernet, Baldomà i Vall d'Ariet per fotografiar els seus interiors. Com és habitual em va donar solució. A continuació m'en vaig anar a Salgar a veure Mn. Roc per continuar una conversa que ja haviem tingut fa temps sobre aquest tipus de campanes i per comentar les Santes Missions que hi van haver al municipi els anys 60 un altre dels temes en els que també hi estic treballant. Mn. Roc estava molt enfeinat amb les colònies per a joves i em va emplaçar per a mitjans d'agost que aniria més bé de temps. A continuació em vaig dirigir cap a Vernet, ja que l'amic Trullols em va comentar que el Sr. Benito i el Sr. Samarà em podrien ampliar informació sobre la festa major d'aquest poble. La visita va tenir una doble finalitat, ja que Mn. Pere em va indicar que era el Sr. Benito qui tenia la clau de l'església de Vernet. Després de donar-me algunes indicacions sobre la festa i quedar per l'endemà per fotografiar l'església vaig intentar parlar amb el Sr. Samara. No hi era. Llavors vaig anar cap a Collfred per tal d'aconseguir informació sobre la festa major per documentar aquest àmbit. La Sr. Josefina Sabartès, amb la seva incondicional amabilitat, m'en va fer cinc cèntims. A la nit, després de sopar vaig tornar a Collfred per assistir a la Festa Major i fer unes fotografies. Hi varem retrobar al grup de dançadors de country de Baldomà que ja ens havia deixat un molt bon record el passat cap de setmana a la Colònia i varem fer-la petar una estoneta. També vaig saludar al nou alcalde i vaig estar comentant amb el Sr. Domènec Sabanès temes relatius a la Dàlia Blanca i la celebració del seu 100 aniversari i les possibles relacions amb el centenari de la Fàbrica que celebrarem el 2006.

29-06-2003 Desmuntatge i recolida de taules i cadires, les darreres feines físiques de la festa major. Ara falta tancar tota la part administrativa i de relacions. Resta del dia dedicat al descans merescut.
28-06-2003 Dia de la festa major de la Colònia. Avui dia de pencada total. Podeu visitar el reportatge a l'apartat de festes i tradicions d'aquest uep.
22-06-2003 Diumenge al matí descans ja que entre l'arribada divendres a les 3 de la matinada i la retirada dissabte, també, a les tres de la matinada el cos demanava recuperar forces. A la tarda penjada de cartells anunciadors de la festa major a Colldelrat, Seró i Tudela.
21-06-2003 Aquest cap de setmana haviem pujat el divendres, 20 de juny, ja que aquest dissabte tenia lloc la jornada de treball del GRTP. Una experiència força interessant que documentaré en aquest uep. A la tarda varem iniciar el muntatge de l'espai on la setmana que ve hem de fer la festa major. A la nit varem anar a la festa major de Vernet. En el meu cas hi havia un doble interès, en primer lloc veure sobre el terreny com anava el muntatge, ja que la propera setmana la fem nosaltres i en segon lloc, aquest any, tinc la intenció d'anar al major nombre possible de festes majors del municipi per tal de documentar-les a aquest uep.
15-06-2003 Al matí vaig esmorzar a Cal Petit de Vilanova que és on es feia la trobada i tot seguit ens varem dirigir a visitar l'Espluga Negra de Matasolana. Una cavitat sorprenent per les dimensions de la única sala que forma aquesta cova (70 x 50 metres). És característica d'aquesta cavitat, per l'entrada de llum, una gran varietat de molses i fongs, delícia dels botanics estudiosos d'aquestes espècies. També hi han determinats espais amb precessos quimiolitogènics força espectaculars, fins-i-tot, en una petita saleta, hi ha un abeuredor fet amb un tronc que possiblement era utilitzat per al bestiar que s'hi refugiava, que està practicament cobert de calcita. També hi ha un espai on es poden observar gran quantitat de futures perles de les cavernes si la mà humana no ho destrueix abans. Al migdia, dinar de germanor i a la tarda cap a Artesa on encara vaig poguer comentar la jugada sobre la festa major.
14-06-2003 Tot i que aquest cap de setmana vaig dormir a Artesa, aquest dies es celebrava la trobada anual d'espeleòlegs de Catalunya a Vilanova de Meià. Providencial per la proximitat. Just arribar a la Colònia hi havia una reunió per a la preparació de la festa major a la que m'hi va representar la família i vaig anar cap a Vilanova per assistir a la trobada. El dissabte a la tarda hi havien les projeccions de les campanyes espelològiques realitzades per els diversos grups al llarg de l'any i al vespre sopar comunitari. Varem quedar amb els companys espeleòlegs de fer una activitat diumenge al matí.
07-06-2003 Aquest tres dies de pont (la segona pasqua) 7, 8 i 9  de juny em vaig tancar a casa, a Barcelona, davant l'ordinador per acabar de preparar el text de la comunicació per la XXXIV jornada de treball del Grup de Recerques de les Terres de Ponent i a preparar el Power Point de la presentació. 
01-06-2003 Al matí reunió per a la organització de la festa major de la Colònia. A continuació m'he arribat a Artesa per veure si localitzava al Sr. Gomà per parlar del Museu. No l'he trobat ni al museu ni a casa seva. Finalment he anat a Vernet per veure al Sr. Trullols i presentar-li part del Power Point que estic preparant per la comunicació sobre el museu.

A la tarda, anant a buscar, com es costum, aigua a la Font de la Trilla m'he arribat a localitzar la Font Sagrada, també anomenada Mentirosa per la seva intermitència i em falta confirmar si és el lloc que he vist.

31-05-2003 Després d'un matí d'activitat espeleològia a la cova del Petracó, prop d'Esparraguera, a la tarda vàrem anar cap a Artesa. Havia quedat amb el Sr. Vicent Roca per ampliar la informació sobre el Museu. Varem estar parlant un parell d'hores i em va passar documentació que m'ajudarà a ampliar el treball. Varem quedar en que ens veuriem en futures ocasions per parlar d'Artesa i com a tema obert va quedar el que em passaria més informació sobre l'escut de la ciutat, ja que en l'època en que ell va ser alcalde d'Artesa (va ser el primer alcalde de la transició) va treballar el tema amb la col.laboració d'en Armand de Fluvià.

Més tard havia quedat amb el Sr. Rafel Gomà per parlar de la història del Museu però no varem coincidir.

18-05-2003

Fotografies exteriors de l'ermita de Sant Salvador. A continuació excursió amb cotxe per Anya i Sant Marc fins a Montmagastre. Fotografies de flors de muntanya i de panoràmiques. A Montmagastre vaig fototografiar la creu de la Santa Misió del 1965 que em va quedar pendent el dia de la festa major i també vaig fer algunes fotografies de la masia que serveix d'església parroquial. A la tornada vaig anar a Vall-llebrerola per fer fotografies del poble i de l'església romànica de Sant Serni, tan de l'interior com de l'exterior. Vaig parar al bar que hi ha a la carretera que havia estat tancat durant uns anys.

A la tarda em vaig reunir, tal com haviem acordat el dia anterior, amb el Sr. Vicent Roca per parlar del Museu. Va ser una reunió que, tot i estar limitada en el temps perquè tant ell com jo teniem compromisos a partir de les 6 de la tarda, va donar molt de si, ja que a més de parlar del museu també vaig aclarir coses sobre Refet i vaig poguer veure el local amb les coleccions i els records de les botigues de Cal Petit, propietat familiar del Sr. Roca. Varem quedar per a una segona trobada per ampliar la informació del museu amb documentació que em buscaria i també per trobar un moment per treballar el tema de les seves coleccions.

17-05-2003 Visita al cementiri d'Artesa amb la intenció de fotografiar el taüt de pedra que hi ha a sobre de la porta d'entrada. Al veure que la porta permetia entrar vaig fotografiar, també, la capella del Sant Crist i vaig observar el revers de la làpida de l'alcalde Folguera, la qual, segons el Sr. Serra, hi ha una inscripció que amplia la informació sobre la persona d'en Folguera. No va ser així ja que la part on podia parlar del que m'interessava estava totalment destruïda.

A la sortida del cementiri vaig seguir la pista que inicialment voreja el canal fins a la Serra del Senyor. Visita a l'ermita de Santa Fe que fa temps volia visitar i que vaig fotografiar el seu exterior. A continuació vaig anar cap a Artesa de trobar al Sr. Vicent Roca per tal de quedar per que em documentés la història del Museu d'Artesa per a un treball que he de presentar properament.

Al vespre tornada a casa, a la Colònia, per assistir a una reunió de preparació de la festa major.

04-05-2003 Aquest diumenge doblet de Castellot. Al matí he pujat al castellot per fer fotografies de les restes de les antigues torres i he fet algunes troballes que desconeixia com ara a la part final del camí de pujada, on hi han les restes de l'antic camí he vist una paret amb construcció de opus spigatum, he situat la torre que em faltava per completar les tres torres del castell, he recorregut tota la carena del castellot fotografiant les altres dues torres i la muralla calcàrea natural. També he fet varies fotos de flors de les que surten noves aquests dies.

A la tarda he tornat a pujar al Castellot amb la intenció de trobar-me amb els Amics del Castellot que s'hi reuneixen cada diumenge a la tarda per fer obres d'acondicionament del lloc. M'han enssenyat unes trinxeres de la darrera guerra. També he pres les referències per fer una rosa dels vents, situant amb la brújola cada una de les escenes més representatives del municipi que es contemplen des del Sagrat Cor. He estat parlant amb alguns d'ells i elles per tal d'obtenir informació per al proper article que publicaré a la Palanca que portarà per títol Lo Castellot.

03-05-2003 Al matí vaig anar a visitar al Sr. Àngel Guiu perquè ja fa més d'un anys que m'havia dit que durant la guerra, els miliciants que estaven dalt del Castellot havien fet una cançò que feia referència a Artesa i les seves noies. Em calia especialment per l'article que estic preparant sobre el Castellot. També em va fer avinent el llibre sobre el 25 aniversari de l'Orfeó Artesenc, a més de donar-me altres informacions sobre la història de la població.

Avui se celebra la festa major de Montmagastre. Va ser un matí força gratificant. En primer lloc vaig poguer fotografiar l'interior de l'església actual d'aquesta població. Oficiava Mn. Jaume de Refet i va ser interessant de veure'l perquè aquests dies del pont volia pujar a veure'l però el programa l'he tingut extremadament apretat. M'ha rectificat algunes informacions que m'havia donat sobre el romiatge a l'aplec de Sant Salvador (Alentorn) i em va dir que em tenia preparada uan fotocòpia del projecte de museu de forques que ha preparat el seu germà, també em va dir que l'aplec de Refet de l'1 de maig va ser un èxit sense precedents, no li vaig dir però potser hi hagi influït la publicació a la Palanca del meu article sobre el Monestir de Refet que ha coincidit amb aquesta data. Vaig quedar en que en la propera ocasió que pujés a Artesa passaria a visitar-lo. També vaig retrobar a l'alcalde Campabadal amb el que varem estar comentant sobre les festes majors. L'alcaldesa pedània, Srta. Núria, em va donar informació sobre la organització de la festa major per tal de documentar el uep, a més hi vaig fer algunes fotografies.

Vaig conèixer al Sr. Camats de Montmagastre (ell ja m'havia vist anteriorment) amb el que vaig quedar que passaria un dia per la seva masia ja que tinc especial interès en fotografiar la capella que hi té. També em va dir que m'ensenyaria els enterraments megalítics de la seva finca. Ens veurem aviat!

En aquest poble hi vaig localitzar una altra de les creus erigides en motiu de les Santes Missions que vaig fotografiar per la cara oposada. He de tornar-hi perquè el fons de la cara correcta estava ple de cotxes i es desvirtuava la imatge.

A la tarda vaig anar a can Batlle a tornar els documents que m'havien deixat el dijous i de tornada encara vaig fotografiar una altra creu d'indicació a la carretera. Tot seguit tornada a la Colònia que hi havia reunió de veïns per parlar de la festa major.

01-03-2003 Aquest primer de maig es celebrava l'aplec de Sant Romà de Comiols que aquest any té una significació especial ja que han començat les obres de restauració de l'església i s'ha millorat l'accès poguent arribar amb cotxe fins al mateix poble. Es va oficiar una missa a càrrec de Mn. Josep Mas que porta les esglésies de Isona, Biscarri i Benavent,  ja que el rector titular d'aquesta parròquia, Mossèn Àngel, l'antic rector de Seró, està malalt i Mn. Pere tenia un compromís amb anterioritat. El programa va estar molt ben resolt amb l'assistència de l'alcalde d'Artesa en Jaume Campabadal que a l'acabar l'acte varem estar parlant una estona sobre política, la festa major que estem organitzant a la Colònia i sobre les possibilitats turístiques del municipi. També vaig estar parlant amb el Sr. Àngel Ribó Berengueres, de Cal Ribera de Comiols, sobre la organització de l'aplec  i la posada en marxa que recentment han fet de la Fundació anomenada "Per Comiols" amb qui acordarem que continuariem els contactes per enllaçar-nos els respectius ueps i ampliar la informació sobre la evolució de la resaturació del poble de Comiols. També vaig estar parlant amb en Marc Solé de la Colònia amb la seva companya, l'Eva Solanes, sobre la festa major de la Colònia. A darrera hora vaig contactar amb la família Reig, de cal Batlle de Comiols que em varen facilitar informació sobre el poble i la creu que varen aixecar en el punt més alt de la seva finca, crec que s'ha incloure a l'apartat corresponent d'aquest uep. La família Reig em va fer la confiança de deixar-me uns originals sobre la història del poble de Comiols que vaig quedar que els hi tornaria dissabte, dia 3 de maig.
28-04-2003 Aquest cap de setmana vaig pujar a Artesa amb un únic propòsit i activitat. L'assistència al XXIVè aplec de corals de la zona nord de les terres de Lleida. La ocasió s'ho valia ja que l'Arfeó Artesenc que aquest any celebra el seu 30è aniversari feia l'estrena d'una versió de la cançò popular artesenca La Raimundeta arranjada per en Pau Castanyer. Tot i que el Sr. Guiu, abans de començar el concert em va dir que era una peça molt monòtona el cert és que l'orfeó de la ciutat va donar la talla mostrant-nos un cop més la seva qualitat. Un Bravo!!! molt efussiu per aquesta interpretació.
25-04-2003 A partir del contacte donat per els Srs. de Can Mianes degut a la meva recerca d'un exemplar del llibre que sobre l'Acadèmia Balmes va editar el Sr. Xandri vaig quedar per veurem aquest vespre a casa del propi Sr. Xandri a Barcelona. S'hi respirava l'ambient artesenc tot i que erem a Barcelona. Just quan jo arribava s'en anava el Sr. Magi Serra amb el temps just de saludar-nos i recordar-li que encara tenia pendent de fer-me avinents les pàgines del seu recull sobre els hereus d'Artesa que corresponen al parentiu de la meva dona.

Va ser una vetllada molt interessant i plena de contingut. Vaig arribar a les 20:45 i eren 1 quart de dues de la matinada que en sortia, 4 hores i mitja de conversa bàsicament sobre Artesa i en la que també hi va haver temps de fer un repàs actual del món i de la societat que ens envolta. Tot una experiència molt enriquidora.

21-04-2003 Doblet. Avui dues misses. En primer lloc assitència a l'aplec de Sant Salvador a l'ermita del mateix nom, a Alentorn. Hi havia Mn. Jaume que acabada la missa oficiada per Mn. Pere va dirigir, com alentorní, unes paraules als romeus del poble d'Alentorn que assitien a l'aplec. Vaig aprofitar per passar-li un treball sobre un poblat de l'edat del bronze situat prop del monestir de Refet, ja que encara que tenia previst arribar-me a Refet aquesta setmana santa no em va quedar temps i sortosament el portava a sobre. Em va dir que havia localitzat els llibres d'Alentorn que estavem buscant. Encabat, després de fer unes fotografies a l'ermita i a l'aplec em vaig dirigir a La Vedrenya per assitir a l'aplec d'aquest santuari. També era Mn. Pere qui oficiava. Vaig fer fotografies i Mn. Pere em va facilitar el telèfon per contactar amb la gent que organirza l'aplec de Comiols i que treballen per a restaurar l'església de Sant Romà.

A continuació em vaig arribar a Montargull per veure si localitzava alguna creu o algun pedró i vaig localitzar una creu de les instal.lades per les Santes Missions, tema sobre el qual em va fer una breu explicació Mn. Jaume a l'aplec de Sant Salvador del mateix dia.

A la tarda tornada a Barcelona i final d'una Setmana Santa molt profitosa, set rotlles de fotografies i molta informació que cal assimilar entre les que s'inclouen les traduccions dels testaments de l'Arnau Mir de Tost i la seva esposa Arsenda i els Goigs de Sant Salvador i de la Vedrenya.

20-04-2003 Al migdia, assistència a l'ofici de les 12; amb la celebració de la Pasqua l'església era plena de gom a gom. A la sortida de missa, el grup de Caramelles de la Dàlia Blanca es dirigí a l'Ajuntament on es féu la cantada final de la jornada caramellaire presidida per l'alcalde Campabadal i presentada per el poeta local Sícoris. Reportatge fotogràfic i diverses salutacions: Domènc Sabanès. Magi Serra, Àngel Guiu, Vicent Roca, entre d'altres. Acabada la cantada vaig fer cap al Museu on vaig parlar amb el Sr. Gomà que em va oferir el presentar una comunicació a les properes jornades del Grup de Recerques de les Terres de Ponent sobre la Història del Museu d'Artesa de Segre amb resposta afirmativa per la meva part. També li vaig passar la informació de la situació del possible poblat ibèric prop de Baldomà. El Sr. Gomà em va donar les traduccions fetes del llatí que ell havia encarregat fer dels testaments de l'Arnau Mir de Tost i el de la seva esposa Arsenda.

A la tarda, després d'una reunió de veïns per tractar el tema de la Festa Major de la Colònia vaig tornar a Baldomà per fotografiar els dos pedrons i la creu de terme que m'havien ensenyat el dia anterior el Sr. Francesc Comabells i que no havia pogut retratar per manca de llum.

19-04-2003 Anada a Verdú per contractar la compra dels càntirs de record per vendre a la Festa Major de la Colònia. També es va visitar el magatzem Puigredón per concretar el Bar de la Festa Major. Visita a Can Mianes per veure si hi havia resposta del Sr. Xandri sobre el llibre de l'Acadèmia Balmes.

A la tarda vaig intentar localitzar, infructuosament, la família de Cal Escapçat d'Alentorn on semblava ser, segons informacions de Mn. Jaume, que alli hi tenien la imatge de la Mare de Déu que hi havia al pedró, avui desaparegut, de l'entrada d'Alentorn. La intenció era la de fotografiar-la. A continuació vaig enfilar pel camí del cementiri cap a Baldomà. Vaig endinsar-me per una pista que conduïa a uns camps, de sortida vaig errar el camí i em va quedar el cotxe inclinat, de cara, a un desnivel sorrós en el que va caldre un tractor per estirar-lo i poguer-lo treure. Després d'aquesta peripècia vaig fer cap a Baldomà on vaig visitar al Sr. Francesc Comadella de cal Perebrescó per tornar-li el treball sobre la història de Baldomà que m'havia deixat la setmana anterior. El Sr. Comadella m'acompanyà a veure els dos oratoris de Baldomà i la creu de terme. Varem conversar amb el Sr. Ramon Porta propietari del terreny on hi ha el pedró de Sant Josep i ens va explicar com es varen reconstruïr aquest oratori i la creu de terme després de les destrosses fetes durant la guerra. També em vaig situar geogràficament, amb les explicacions del Sr. Comabells, sobre els indrets del nord de Baldomà. Més tard, ja fosquejant, seguint les indicacions i situació sobre el mapa que em va fer el Sr. Comabella vaig localitzar l'anomenda partida dels Vilars on suposadament hi han les restes d'un poblat ibèric.

18-04-2003 Al matí, dins dels actes de celebració de la Pasqua, seguiment del Via Crucis d'Atresa de Segre del que s'hi varen fer unes fotografies. Encabat vaig fer un recorregut pel Castellot, a la vessant de la Roca del Cudós. Vaig pujar al forat Rodó, petit habitacle d'un metre de fons per dos d'alçada des del que es divisa una espléndida panoràmica. Baixant del Castellot vaig fer unes primeres prospeccions per les partides de Sant Pere i los Plans al terme de Baldomà i un recorregut pel barranc de l'Ametlla. En aquesta zona hi vaig fotografiar diverses flors i dues cabanes.

A la tarda, des de la Colònia vaig pujar a l'ermita de la M. d. D. de la Medalla Miarculosa on vaig fotografiar exteriors i l'interior i algunes flors entre les que cal destacar una orquídea de sabateta de Venus just a l'entrada de l'ermita. De l'ermita estant em vaig anar enfilant muntanya amunt (Tossal del Conill) i vaig anar vorejant el perímetre que forma el pla d'aquest tossal a un nivell d'entre 3 i 10 metres per sota de la part més alta, circundant el Clot de les Bruixes, on vaig fotografiar dues coves d'habitatge. El lloc per on voreijava aquest clot donava la sensació d'antic cami sobre cornisa de pedra que en alguns punts es trencava però que més endavant tenia continuïtat, aquest camí es dirigeix cap a Colldelrat. de baixada, situat al damunt de la Colònia, just a la vetical de la separació entre els dos edificis, a la falda del Tossal de Conill vaig observar un ampli reguer que em va fer la impressió de poguer ser una trinxera de la darrera guerra, opció possible per que en aquest punt hi va haver un aferrissat combat.

A la nit, seguiment de la processó de l'enterrament del Sant Crist pels carrers d'Artesa amb reportatge fotogràfic.

13-04-2003 Al matí bricolatge a casa, tot i amb això vaig contactar amb el Sr. Àngel Guiu per quedar un dia d'aquesta Setmana Santa per parlar sobre el Castellot, ja que estic preparant un treball sobre aquest indret i ell té coses a dir-me. També amb el Sr. Antoni Buñol, en "Tonet" de cal Poldo, ens varem arribar a Artesa a parlar amb en Carbonell, el músic d'Artesa que voldriem pogués tocar a la festa major de la Colònia per el seu gran poder de convocatòria. A la tarda vaig assistir a la Festa de l'arbre organitzada per la regidoria de Medi Ambient d'Artesa de Segre, vaig fer unes cuantes fotografies i vaig pujar al Castellot. Allà hi havien els Amics del Castellot que ja porten uns anys urbanitzant el lloc i em varen donar diverses informacions sobre aquest punt. Vaig localitzar, també, l'indret on es troba, el que en J. M. Gavin qualifica de restes d'església romànica, l'antiga Santa Maria d'Artesa.
12-04-2003 Aquest dissabte vaig fer una visita al Sr. Antoni Borrell per tal de veure si tenia alguna resposta sobre la informació que feia un temps li havia demanat sobre els forats bufadors de Baldomà que es citen a la Geografia General de Catalunya d'en Carreras Candi. Em va adreçar a el Sr. Francesc Comabella, en "Ciscu" de cal Perebrescó. Aquest Sr. és tota una institució a Baldomà, amb una gran coneixement de la zona. Em va estar explicant coses sobre el poble i em va deixar un treball que va fer junt amb el Sr. Domènec París titolat Història del poble de Baldomà. Per cert que en aquesta casa s'elabora, artesanalment, un bon Merlot.
08-04-2003 Al migdia anada a l'Arxiu Històric de Sabadell per recollir els planols fets per l'empresa ABB els anus 1906, 1907 i 1912 per a diverses instal.acions elèctriques de la Fàbrica
06-04-2003 Diumenge de contactes. Al matí vaig parlar amb el Sr. Ferrando, a qui li vaig fer saber que ja tenia preparades, pendents de recollir al Museu d'Història de Sabadell, les còpies de tres planols d'inatal.lacions fetes per l'empresa ABB a la f'abrica els anys 1906, 1907 i 1912. Li vaig comentar que d'aqui tres anys ternim el centenari i que caldria organitzar alguna cosa, tot i que tinc un projecte mig esbossat. Em va comentar que l'aniversari coincideix amb els 100 anys de La Dàlia Blanca i els 50 anys del Club de Lectures. Farem que el 2006 sigui un gran any per Artesa.

A continuació vaig anar a l'església per retornar-li a Mn. Pere el llibre que m'havia deixat sobre el Certámen Literario d'Alentorn de l'any 1925. Vaig aprofitar per fer vàries fotografies de l'interior de l'església.

Sortint de l'església em vaig trobar al Sr. Gomà que em va demanar si tenia referències sobre creus de terme al municipi i ens varem emplaçar en veure'ns 20 minuts més tard al museu. Aquest dia al museu s'havia obert  ja totalmet al públic l'exposició sobre Montagastre, per cert molt interessant ja que també abraça les rodalies incloent-hi Sant Marc i La Vedrenya. Vaig recollir la tesi doctoral del Sr. Peña que tracta sobre la geologia de la comarca i que el Sr. Gomà m'havia dit que tindria aquesta setmana. També vaig fer unes fotografies sobre l'exposició de Montmagastre per fer l'explicació a l'apartat del museu d'aquest uep. Parlant sobre el tema de les exposicions temporals en Jordi Trullols em va proposar si volia organitzar una exposició. Probablement, de cara a l'any que vé, pugui muntar-ne una sobre Refet.

Per acabar els desplaçaments per la zona d'aquest diumenge vaig anar a Refet, ja que havia de donar-li unes fotografies sobre un nou gravat detectat a la paret de l'hostatgeria i una fotocòpia del llibre comentat més amunt d'Alentorn a Mn. Armengol. Li vaig comentar que li semblaria de fer en el futur una exposició sobre Refet al museu i ho va trobar molt bé. Em va insistir en la idea que va sortir de la darrera conversa de que a partir del seu material, el dipositat al monestir i les meves documentacions ens posséssim a fer un llibre sobre el Monestir de Refet. Properament ens hi posarem. També em vaig interessar per les restes de la creu de terme gòtica que tenen al monestir de la que em va ampliar més informació.

Estant a Refet vaig fer mig rotlle de fotografies de flors per documentar l'espai de la flora silvestre d'aquest  municipi al uep.

05-04-2003 Aquest dia, sense cotxe, vaig haver de caminar força. Anar de la Colòia a Artesa caminant va ser força gratificant ja que amb la lentitud de l'avançament em vaig poguer fixar amb detalls que m'han de servir força per al meu treball. 

Arribat a Artesa vaig fer cap a la Biblioteca on la Sra. Josefina Paris em va ensenyar con tenia el compendi de bibliografia local i del que em va deixar un parell de publicacions molt interessants sobre Joan Maluquer i Viladot per poguer-les fotocopiar.

Vaig trobar-me amb el Sr. Antoni Borrell amb qui vaig quedar per veure'ns el cap de setmana vinent. També em va saludar el Sr. Sergi Valls.

Sortint de la biblioteca vaig anar a l'Ajuntament on vaig fer una instància per tal de que em deixéssin consultar els permisos d'obres i plànols de la Fàbrica de l'any 1906. Caldrà, doncs, veure si hi ha la possibilitat de consultar-ho i veure si realment existeix aquesta documentació.

Acabada aquesta visita, com que encara no tenia gana vaig pujar al Castellot i el vaig carenar fins a l'altre costat fen la tornada pel camí de la Roca del Cudóa. Va ser una petita excursió força interessant que m'ha fet plantejar que un dels propers articles de l'Artesa, pas a pas, que publico a la Palanca tracti sobre aquest punt tant emblemàtic del municipi.

Encabat vaig fer un refrescant dinar a Can Jubete.

A la tarda, amb el Sr. Antoni Biñol, en "Tonet del Poldo" varem fer una escapada a Artesa per posar en solfa el tema del bar, la música i el dinar de germanor per a la festa major de la Colònia.

04-04-2003 Aquest cap de setmana vaig haver de combinar la pujada el divendres, ja que a les 10 de la nit hi havia a l'Ajuntament una reunió de tots els pobles del municipi que celebren festa major o aplec. El motiu de la reunió era la d'entrar en el sorteig de les subvencions extraordinàries per a la organització de les festes. Aquest any, a la Colònia, després de prop de 40 anys, tornarem a organitzar la festa major, per Sant Jaume. Varem tenir molta sort, potser la sort del principiant, ens varem gaudir d'una molt bona subvenció.

Abans de la reunió a l'Ajuntament, aprofitant que són molt poques les ocasions en que coincideixo a Artesa amb la biblioteca oberta vaig fer-hi una visita que necessàriament s'havia de complementar amb la de l'endemà dissabte.

16-03-2003 Diumenge d'activitat religiosa, es pot dir que avui he fet "doblet". A 2/4 d'11 he oït missa a Alentorn oficiada per Mn. Pere Balaguer i a les 12 a Refet éssent Mn. Jaume Armengol qui la deia.

La meva anada a Alentorn ha estat per obtenir més informació sobre els pedrons d'aquesta població, tema en el que Mn. Pere no m'ha pogut aclarir gaire cosa però si que m'ha indicat al sagristà que junt amb un grup de feligreses m'han donat informacions força interessants. A continuació he vist una sèrie de fotografies d'Alentorn en el Centre Cultural d'aquest poble. Aprofitant la trobada amb M. Pere li he demanat que m'expliquès una mica com estava el tema de la reconstrucció de l'església de Comiols, de la que ell va ser un dels principals promotors. Me n'ha fet cinc cèntims. També, parlant d'Alentorn, quan li he parlat de que hi havia un llibre que s'havia publicat a l'any 1926 amb motiu del Certamen Literario dedicat a la Mare de Déu de la Pau, s'ha ofert a deixar-me el primer volum que el tenia a l'església d'Artesa per tal de que el pogués fotocopiar. Minuts després he passat a recollir-lo.

A continuació he anat al Museu d'Artesa per retornar-li uns treballs sobre geografia i geologia del municipi que em va deixar el Sr. Gomà i m'ha ensenyat com ja estaven preparant la primera de les exposicions monogràfiques, aquesta dedicada a Montmagastre, força ben documentada amb texts i fotografies. Hem quedat que hauriem d'explorar unes coves que té localitzades a la comarca que per la seva verticalitat cal emprar tècniques i material de descens. La veritat és que ja fa molt temps que tinc ganes de practicar la meva afició espeleològica en benefici de la documentació de la comarca.

Mentre he estat a Artesa he saludat a dues persones que al llarg del temps m'han anat aportant importants dades per aquest uep, al Sr. Angel Guiu i al Sr. Antoni Borrell de Baldomà.

Al migdia he anat cap a Refet on he oït la segona meitat de la missa conventual i he parlat amb tots els monjos. El motiu de la meva visita ha estat el portar a Mn. Jaume i al germà Arnau una còpia a cada un del proper article que publicaré a la secció Artesa, pas a pas, de la revista La Palanca que en aquesta ocasió parlo del Monestir de Refet. Mn. Jaume m'ha descobert un nou dibuix a la façana de l'hostatgeria que he fotografiat. Abans de marxar, també he fet unes fotografies de l'interior de l'església per tal de documentar, partint de l'article que es publicarà al llarg dels dos propers números de la Palanca, per fer un treball més extens sobre aquest lloc tant emblemàtic del municipi.

15-03-2003 Aquest dissabte varem fer una primera trobada alguns dels veïns i indústrials de la Colònia en que varem comentar la situació actual dels tràmits per posar en marxa la festa major. Al llarg d'aquesta setmana i l'anterior he tingut diversos contactes via telèfon i correu-e amb l'ajuntament d'Artesa, en primer lloc per aconseguir l'acceptació per part de l'alcalde Campabadal i a continuació per fer els tràmits necessàris per endegar la festa major de la Colònia, que se celebrarà, com es feia antigament, per Sant Jaume, que aquest any coincidirà amb el cap de setmana del 26 i 27 de juliol.
02-03-2003 Aquest va ser un diumenge amb poca activitat ja que varem tenir la Junta Anual del veïns de l'escala de la Colònia, apart dels temes habituals en aquestes assemblees es va acordar posar en marxa, per Sant Jaume com es feia antigament, la festa major de la Colònia en la que ja hi estem treballant. També varem acordar posar en marxa una altra qüestió de la que ben aviat en sentireu a parlar.

En una escapada per anar a comprar a Artesa vaig creuar-me amb el Sr. Domènec Sabanès, actual 1er tinent d'alcalde de l'Ajuntament d'Artesa i alcaldable per l'ERC a les properes eleccions municipals. Varem estar comentant el moment polític a nivell local i nacional.

01-03-2003 Aquest dissabte al vespre s'ha celebrat la rua del Carnestoltes. Properament penjaré del uep un reportatge fotogràfic amb una referència històrica dels carnavals a Artesa de Segre. Aquest vespre, a la rua, vaig parlar amb en Vicenç Roca, que va ser el primer alcalde després de la transició que em va estar explicant com era el carnaval de la seva infantesa.
09-02-2003 Aquest matí de diumenge he anat a conèixer les ruïnes medievals de Sant Feliu situades a la Vall de Montsonís, al municipi veï de Foradada. Aquestes ruïnes foren catalogades per en Josep M. Gavin el 1975 amb el núm Nog. 203 com Sant Feliu de Malagastre o d'Espadella i estan formades per dos absis romànics en un dels quals s'hi sobreposa una torre. Aquestes restes estan voltades per terreny murallat amb dos nivells. Segons aquest estudiós aquestes podrien ésser les ruïnes del castell de Malagastre. Aquesta informació m'ha portat a sortir del municipi d'Artesa de Segre per documentar el meu treball. Hi vaig fer diverses fotografies de la construcció, el conjunt i les muralles.

A continuació he anat al Museu d'Artesa de Segre on m'he trobat amb el Sr. Gomà poguent gaudir de les expertes explicacions sobrel material arqueològic exposat a uns visitants. Val a dir que moltes d'aquestes peces han estat trobades pel propi Sr. Gomà.

26-01-2003 Al llarg del matí he estat fent una mica de descubriment per la zona on s'inicia la carretera d'Anya, he vist els dos ponts dels que he pres nota per a la catalogació de ponts del municipi i diverses construccions en ruïnes en les que en una d'elles hi havien un carro i un parell de rodes guardats.

A les 3 de la tarda havia quedat amb el Sr. Rafel Gomà per fer una excursió a Antona que va resultar una experiència molt interessant, bàsicament per tot el que vaig apendre en aquelles dues hores de trepitjar aquella zona tant carregada d'història acompanyat d'un expert com és el Sr. Gomà. El gaudi viscut aquesta tarda m'ha conduït a la creació d'un nou apartat en el uep que he anomenat "experiències". En aquest apartat podreu llegir el relat d'aquesta excursió.

El Sr. Gomà em va aclarir, també, que el número 10 del carrer de Sant Joan, on hi ha la fornícula que em cal documentar, és cal vidrier i que actualment s'estàn a Barcelona pel que em caldrà seguir una altra estratègia de localització d'aquest Srs.

12-01-2003 Aquest matí de diumenge ha estat molt profitós. Ja havia quedat telefònicament per veuren's a les 10 del matí, al Cafè del Poble, amb el Sr. Vicent Ferré, responsable del Club de Tir Antona per tal de que m'expliqués com va fundar-se el club, les instal.lacions i la seva història i activitat. Va ser una conversa força interessant que es va combinar amb l'explicació d'algunes de les seves experiències com a caçador. Un cop enllestida la feina que teniem prevista varem emplaçar-nos a portar-li el resultat de l'entrevista i per parlar un altre dia sobre la caça, un dels apartats pendents de desenvolupar en aquest uep.

Al número de desembre de la Palanca hi ha un article de la Sr. Josefina Sabartés (amb qui hi ha pendent des de fa prop d'un any una entrevista per parlar de la comunitat de regants) que parla d'una serie de conflictes. Per tal de documentar la situació ens remet a Foto Joan on es poden trobar, durant el mes de gener, fotocòpies dels documents que avalen el seu raonament. Aquests documents: Escruptura del conveni entre el Canal d'Urgell i els terratinents de l'horta (de l'any 1.876) i la còpia de l'escriptura entre els molins fariners i els regants de la sèquia d'Artesa de Segre (any 1.902), entre altres. Coincidint que en aquests moments estic treballant la redacció de l'itinerari que creua l'horta, aquest documents em seran de molta utilitat.

Aquest matí vaig tornar al número 10 del carrer de Sant Joan per tal de veure si hi havien els veïns i poder preguntar sobre la fornícula de la façana. Tampoc he trobat a ningú. Com que el cel era força tapat la llum que queia a la façana era molt tamitzada amb el que la imatge entre el reixat blanc es veia millor que mai. Ha aprofitat per fer una altra fotografia i una de la casa sencera que no la tenia.

Mentre tant m'he creuat amb el Sr. Ferrando i li he comentat els progressos que he anat fent amb la empresa Viuda Toldrà per tal de veure si podem ampliar la informació sobre la construcció de la Colònia de la Fàbrica.

Encabat m'he dirigit al Museu on hi havia el Sr. Rafel Romà treballant en la catalogació de les peces dispositades al museu. He estat parlant una bona estona sobre l'arqueologia del municipi i hem quedat per fer una pujada a Antona per fer un reconeixement del lloc. Ell hi va ser al principi, amb el Dr. Maluquer de Motes del qui era amic i col.laborador.

El mes passat, gràcies a la rectificació de la Sra. Sara Guiu, vaig poguer esmenar l'error de la devoció de l'Oratori de Vernet al que per una informació errònia vaig adjudicar a San Antoni. Avui he fet la comprovació visual de que la imatge que s'hi venera és la de Sant Sebastià.

Aprofitant de que tot i que eren quarts de dues de la tarda estava tot el paisatge gebrat, he creuat l'horta des de la carretera de Baldomà fins al Pont d'Alentorn i he fet algunes fotografies del paisatge en aquest estat. També m'he arribat a la Font de la Trilla (a repostar aigua per a us domèstic) i de camí he fet algunes fotografies del paisatge gebrat a la zona de les Praies.

Bé, crec que he rendibilitzat prou aquest matí. A la tarda, camí de tornada cap a Barcelona.

11-01-2003 Després de més d'un mes de no pujar a Artesa a causa de les festivitats i celebracions familiars a Barcelona, amb el que impliquen de compromís, finalment m'he pogut treure el "mono" i aquest gèlid cap de setmana hem fet cap a la Fàbrica. Aquest dissabte al vespre vaig visitar al Sr. Antoni Borrell de Baldomà per portar-li els resultats del treball fet sobre el seu museu i penjat en aquest uep, a més d'aportar-li tot una sèrie de documentacions referents a la història del municipi. També varem quedar que em procuraria la localització del Pont del Diable i dels forats bufadors descrits a la Geografia d'en Carreras Candi.
29-12-2002 Avui, dia 12 de desembre del 2002, aquest uep ha arribat a les 500 visites. Gràcies a tots els que la visiteu per haver-ho fet possible.
08-12-2002 Diada de la Puríssima. Aquest diumenge, apart d'anar a buscar molsa i terra de colors al camí de la roca del Cudós per fer el pessebre vaig estar a Salgar per parlar amb en Mossèn Roc. S'hi celebrava la festivitat de la Puríssima Immaculada amb un bonic ofici on l'Orfeó Artesenc ens va regalar una molt bona ofrena coral. Era el primer cop que els sentia i val a dir que la qualitat del seu so és excel.lent amb un domini de la polifonia espectacular. Acabat l'ofici vaig poguer parlar una estona amb Mossèn Roc sobre els temes que m'interessaven: Campanes d'obús, pedrons i els Amics de la Natura i més concretament de la seva construcció a la font de la Trilla. Em va aclarir alguns conceptes i varem quedar per parlar-ne amb més deteniment.

Na Sara Guiu em va fer una rectificació, que li agraeixo, respecte a l'advocació de l'Oratori de Vernet que tenía entés que estava dedicada a Sant Antoni i està dedicada a Sant Sebastià. Dada que rectifico al uep. També vaig saludar a en Sergi Valls, director de l'Orfeó Artesenc, a qui no em vaig poguer estar de felicitar-lo per el bon ofici d'aquesta formació coral.

07-12-2002 Aprofitant el pont de la Puríssima aquests dies he tret força partit de l'estada a Artesa. Aquest dissabte he localitzat una nova capelleta, una fornícula situada al número 10 del carrer de Sant Joan d'Artesa de Segre. Els veïns d'aquest edifici no hi eren, caldrà esperar a una propera ocasió per aconseguir la informació sobre aquesta imatge.

Tot i que és de fàcil localització feia temps que intentava trobar la tomba de la Pineda, catalogada per l'Associació la Roureda. Aquest dia, camí de Vall d'Ariet i havent-m'hi fixat més en el que diu la fitxa de catalogació, la vaig fotografiar.

Estada a Cal Simon de Vall d'Ariet per portar-li les còpies d'unes fotografies que vaig fer-li al Sr. Josep amb el seu ramat dies enrere. Vaig aprofitar per fer unes fotos de l'exterior de la masia i del corral.

Aquest matí vaig resoldre una assignatura pendent, vaig visitar les petjades de dinosaure de la Vall d'Ariet. Anteriorment havia fet una excursió, com es força habitual en solitari, i no vaig encertar el lloc. Aquesta vegada amb l'ajut de les indicacions del pastor Josep de Can Simon i la ressenya del butlletí de la Roureda hi vaig fer cap directament.

A la tarda vaig intentar trobar a Mossèn Roc al campament de Salgar. No hi era. Vaig aprofitar per fer unes fotografies a la capelleta-pedró-creu que hi ha al campament, la qual, encara que pertany a Foradada i no s'inclou en el municipi, no està de més tenir-ne la referència.

Ja que al matí la fornícula del carrer de Sant Joan estava directament il.luminada pel sol i l'apretada reixa blanca feia rebotar la llum sense deixar veure el sant que hi ha a l'interior, a la tarda, la vaig tornar a fotografiar.

També em vaig arribar fins a Tudela a portar-li les còpies d'uns retrats que havia fet al Sr. Celestí Llorenç de Cal Riasol.

Ja al vespre vaig anar a Cal Serra, al costat de l'església, per portar-li al Sr. Magi Serra les còpies de les fotos de les làpides d'en Idelfons Folguera, ja que coneix un descendent directe de la família i probablement podrem ampliar la informació sobre els gravats que en elles s'hi reflecteixen.

Acabada la visita vaig fer unes fotografies nocturnes d'Artesa de Segre i a l'arribar al museu i al veure que hi havia llum vaig entrar i vaig saludar a Sr. Gomà i al Sr. Trullols engrescats en la posada en marxa de la nova etapa del museu amb molta i bona feina per fer.

06-12-2002 Visita al Sr. Antoni Borrell de Baldomà.Varem visitar el seu museu i es fotografiaren algunes de les vitrines amb importants troballes arqueològiques. Ens empaçarem per a properes visites al museu i a les rodalies de Baldomà, ja que com a fill d'aquesta població i persona interessada en l'arqueologia és un gran coneixedor de la zona.
24-11-2002 Dia de pluja. Desplaçament a Tudela per entregar les fotografies fetes a la Sra. M. Teresa Tugues, majorala d'aquesta població per aquest any 2002. Desplaçament a Baldomà per a visitar el Sr. Antoni Borrell. Varem quedar en veure'ns per parlar del seu museu a altres temes relacionats amb el municipi.
17-11-2002 Fotografies de la façana del museo paleontològic del Sr. Antoni Borrell a Baldomà.
16-11-2002 Sessió fotogràfica noctura a Vall-llebrera, fotografiant-se bàsicament l'església il·luminada i els carrers de la part alta de la població.
03-11-2002 Continuant amb el treball de l'itinerari 2, aquest dia l'he passat caminant per la Vall d'Ariet de Sols fent una llarga caminada per familiaritzar-me amb el terreny. He localitzat el que amb prismàtics es veia com una cova amb una boca força gran que per falta de temps deixo per a més endavant la seva exploració. De baixada he coincidit amb el Sr. Josep de Can Simon, pastor i germà del pastor de Vernet que m'ha confirmat que aquella era la Cova del Siguerol, diu que és la única cavitat natural que ell coneix per aquesta zona (hi viu des que va nèixer, fa 70 anys i en porta 20 de pastor). Després de fer-li unes fotografies a ell i al ramat hem quedat per veure'ns un altre dia per parlar de la Vall d'Ariet i del pastoreig al municipi.
02-11-2002 Aprofitant que aquest cap de setmana s'escau la diada de Tots Sants he passat pel cementiri d'Artesa de Segre on a més de retre record als padrins de la meva dona, he fet fotografies de la creu central per ampliar l'apartat de creus d'aquest uep. També he fotografiat unes làpides que estan arraconades a l'entrada del cementiri amb les que s'hi haurà de treballar. L'una entenc que es pot correspondre al qui va ser alcalde d'Artesa Ildefons Folguera, l'altra porta les inicials M.T.de F. amb data de l'òbit 13 de novembre del 1878 als 59 anys d'edat. Les dues làpides són iguals de forma, les dues porten gravats simbols massònics tot i que la d'en Folguera n'està molt carregada (alguns simbols els tinc identificats i d'altres estan pendents de veure quina correspondència tenen) i l'altra làpida porta els simbols de Jesús i de Maria. M.T. de F. podria voler dir que n'és l'esposa, però la data de la mort és posterior en més de 80 anys de que en Folguera fes d'alcalde. No quadra. O bé es tracta d'un altre Ildefons Folguera o bé la segona làpida no es correspon en aquesta relació. Intentarem esbrinar-ho i ho tractarem en aquest uep.
12-10-2002 Com que degut a la dedicació als diversos temes que configuren aquest uep he deixat una mica de costat la confecció dels itineraris, crec que ja va essent hora de que reprengui aquesta activitat. Aquest cap de setmana he estat profunditzant en el recorregut de l'itinerari núm. 2. He visitat i fotografiat el camp de tir, m'he acostat a la Granja de la Pineda, on he trobat una altra capelleta a la porta d'entrada d'aquesta instal.lació, també he fotografiat la capelleta barroca del damunt de l'entrada de l'església parroquial de Baldomà. Altres fotografies s'han fet són les del Tossal VI, el qual està voltat per trinxeres construïdes durant la guerra civil i el Tossal V on s'hi troben un parell de tombes excavades a la roca.
01-10-2002 Aquesta setmana s'ha activat aquest uep en els motors de recerca Yahoo Internacional i Google, notant-se un important creixement en les visites diàries.
29-09-2002 Diumenge de Festa Major. Aquest dia hi havien les actuacions populars al casc antic de la ciutat. La cobla Montgrins interpretava la música per a la ballada de sardanes a la plaça Major i els castellers de Sabadell i els de l'Hospitalet del Llobregat actuaven al carrer del Bisbe. Dels dos actes vaig fer-ne un reportatge fotogràfic.

Vaig conèixer personalment a en Sergi Valls, amb qui fins aleshores sols haviem parlat per telèfon i creuat e-mails, qui m'havia facilitat una àmplia informació recollida per ell i publicada a la Palanca sobre la música tradicional de la contrada. Amb el Sr, Ferrando varem estar parlant de la recollida d'informació documental sobre la Fàbrica. Amb el Sr. Gomà varem tractar el tema habitual: l'arqueologia. Mentre estava fotografiant les evolucions dels catellers s'en va dirigir, tot presentant-se el Sr. Ramon Giribet interessat en coneixe'm i oferint-me col·laboració des de la Palanca, gest que vaig agraïr especialment i al qui vaig retornar el mateix oferiment. La veritat és que aquest cap de setmana de la Festa Major ha estat molt interessant per les coneixences d'algunes persones més de les destacades en l'interés d'aquest municipi.

28-09-2002 Amb la intenció de retornar els originals de les revistes els Castellot i Foc Nou que em va deixar el Sr. Felicià Espinal vaig anar a la seu del Club de Lectures on s'hi celebrava una exposició sobre Artesa de Segre. Aqusta visita va ser molt reconfortant per que a més de parlar amb el Sr. Espinal vaig conversar amb el Sr. Vicent Roca, el qual, va ser el primer alcalde que hi va haver a la ciutat després de la transició, entre l'abril del 1979 i el maig del 1983. Va ser molt interessant la llarga xerrada amb Josep M. Espinal qui em va mostrar les instal.lacions de la revista La Palanca i em va explicar com la treballaven organitzativament, ens varem oferir col·laboració mútua. 
20-09-2002 Al temps que aquest uep rebia la visita número 100 des que està activat el comptador rebia el premi puebloapueblo.com que otorga el uep del mateix nom, segons ells per el seu disseny i per el seu contingut de gran interès.
14-09-2002 Escaneig de les 67 fotografies fetes al mural realitzat pel Sr. Angel Guiu sobre els arbres del municipi d'Artesa de Segre
11-09-2002 Diada nacional. Cobertura fotogràfica dels actes de celebració. Sortida de les autoritats amb el grup de grallers des de l'ajuntament fins a la roca del Cudòs i reportatge en aquest indret.

Contactes amb l'alcalde Campabadal on li vaig presentar el uep. Amb la Sra. Josefina Sabartés, presidenta de la comunitat de regants, varem recordar que tenim pendent una entrevista per parlar d'aquesta entitat i de l'horta d'Artesa. El Sr. Antoni Borrell em va demanar que li fes arribar una fotografia del conjunt per tal de pintar un cuadre de la jornada ambientada en el s. XVII, vàrem quedar que m'arribaria al seu museu paleontològic de Baldomà per tal de parlar d'aquesta població i de les seves rodalies, ja que n'és un gran coneixedor de tots els seus racons i de la seva història.

08-09-2002 Trobada amb el Sr. Felicià Espinal que a través del club de Lectures em va deixar diversos exemplars de les Revistes Castellot i Foc Nou per a incloure-les a la meva base bibliogràfica sobre Artesa de Segre.

Anada a Tudela de Segre on es varen fer les fotografies de les dues entrades de la població fortificada i del castell d'aquest indret.

01-09-2002 Recollida de dades de la Font de la Trilla en aquest mateix indret.

Visita al Sr. Espinal, president del Club de Lectures, per aportar una documentació sobre la Fàbrica i demanar-li les còpies de les revistes que es varen editar antigament a Artesa de Segre, entre elles Foc Nou, Castellot...

31-08-2002 Visita amb el Sr. Rafael Gomà a una roca que vaig localitzar prop de Mafet amb diversos talls per fer-ne una valoració de la mateixa. Semblen talls fets per estreure material per fer els marges que anivellen els camps dels voltants.

Recollida dels diversos números de la revista La Palanca on hi han els treballs referents a la música tradicional del nostre municipi. Aquests treballs varen ser proporcionats per en Sergi Valls, autor dels mateixos.

25-08-2002 Segon dia de visita a la fira on vaig fer el reportatge fotogràfic i vaig contactar i saludar nombroses persones molt interessants. Amb el Sr. Salomó Vives, qui va ser el cap de Regiones Devastadas a Artesa de Segre hem quedat per veure'ns i tractar aquest tema per tal d'introduïr-lo al uep. Amb el Sr. Jaume Ferrando varem quedar que ens creuariem informació sobre la Fàbrica per al treball documental sobre aquest lloc que està preparant. Amb el Sr. Rafael Gomà vaig quedar per veure un lloc, que crec és d'interès, localitzat prop de Mafet. Amb el Sr. Àngel Guiu varem recordar que tenim pendent de treballar el tema de les bitlles catalanes i l'Orfeó Artesenc. Amb el Sr. Casimir Brescó varem acordar que ens veuriem a casa seva, a Alentorn, per parlar de forques i fer fotografies del procès d'elaboració. Amb l'Eva Solanes varem cambiar impressions i amb el Sr. Magi Serra varem estar parlant de la col.lecció de fotografies de les famílies d'Artesa de Segre que està recollint, de les quals, tres d'elles afecten directament a la meva família, varem tornar a comentar la inclusió d'una nota sobre el seu treball en aquest uep, incloent-hi, a titol d'exemple, les cases que afecten a la meva familia: en Josep Puig (Cal Carboner), avi matern de la meva dona; Joan Puig, tiu de la meva dona, i Jaume Rovira, el meu sogre.
24-08-2002 Visita de la Fira del Meló i Fira de Sant Bartomeu.
21-08-2002 En data d'avui es reb un correu de Yahoo en català anunciant que s'ha activat el uep en aquest buscador.
18-08-2002 Avui s'ha completat del buidat de les referències al municipi d'Artesa de Segre en els 5 volums dels Costumari Català d'en Joan Amades.
17-08-2002 Fotografies del pedró commemoratiu de l'any sant 1930 a Vernet, de la Font de Sant Pere i de la Font de la Trilla a Baldomar, camí de la Clúa de Meià. A la tarda visita a Mossèn Jaume de Refet per aclarir informació sobre els pedrons i creus de terme del municipi. Fotografia del pedró de Sant Joan d'Alentorn. Visita i fotografies de les tombes olerdolanes i les coves d'habitatge del Tossal III de Vernet i visita i fotografies de les trinxeres de la guerra civil al Tossal V de Vernet
16-08-2002 Visita a l'Ajuntament d'Artesa per recollir unes informacions sobre el municipi que havia sol.licitat el dilluns, dia 12. Molt bona acollida del personal d'atenció al públic, tal com ho he viscut en les visites anteriors, però gran decepció amb el tracte rebut per part de la secretària de l'ajuntament, M. Carme Alòs, que em va "perdonar la vida" abans de saber que era el que necessitava. És una llàstima que una funcionaria del seu nivell no estigui predisposada a facilitar el servei informatiu tal com els seus subordinats saben donar-lo. No sempre pot ésser tot correcte. A la tarda, visita a Refet amb canvi d'impresions amb el Germà Arnau, prior de la congregació. Fotografia del campanar de Vernet i de l'església de Sant Pere. Aprofitant que ja s'havien acabat les vacances de la biblioteca d'Artesa vaig disfrutar d'una tarda documentativa.
15-08-2002 Pujada a Montmagastre amb resportatge fotogràfic del lloc. A la tarda, fotografia del pedró de Sant Agustí a Alentorn
14-08-2002 Fotografies de l'església de Folquer, del Pedró de Can Gaset d'Anya, del pedró de Sant Antoni, de l'església de Baldomar i de l'ermita de Sant Bartomeu. A la tarda, fotografies de l'església de Tudela (interior i exterior); del mural sobre els arbres d'Artesa del Sr. Àngel Guiu; dibuix d'una roca amb diversos talls que probablement la convetíssin en parets d'un habitacle, prop de Mafet; visita del pedró de Sant Agustí, a Alentorn i visita a Can Gaset d'Anya per buscar informació sobre el seu pedró.
13-08-2002 Visita de Folquer i Vernet. Fotografies a l'església de la Vedrenya.
12-08-2002 Fotografies de la Torre de Vilves, de Sant Marc del Batlliu i visita a la Vedrenya. També, a Artesa de Segre, es varen fotografiar els edificis construïts per l'empresa Regiones Devastadas.
11-08-2002 Excursió al poble de Comiols amb visita i fotografies del castell i l'església de Sant Romà
04-08-2002 Jornada dedicada a fotografia. En primer lloc es va fotografiar el panell realitzat per el Sr. Àngel Guiu amb una mostra de cada un dels 60 arbres localitzats al municipi, aquesta sessió estava pendent des de l'estiu passat i encara falta acabar-la.

També em vaig apropar a la zona de la Palanca per fotografiar les evolucions en l'acondicionament que està fent l'Ajuntament per recuperar aquesta zona d'esbarjo.