RETAULE DEL ROSER

ESGLÉSIA PARROQUIAL D'ARTESA DE SEGRE

 

Foto extreta del llibre Història d'Artesa de Segre de Josep Lladonosa i Pujol. No s'en cita la procedència.

 

Quantes vegades l'obsecació promoguda per l'enfrontament, desdibuixa el sentit comú i desbarra les accions cap a situacions irreversibles?

Al llarg de la darrera guerra, es visqueren infinitat de situacions semblants a la que va patir el patrimoni artístic de la nostra parròquia, concretament amb la desaparició dels seus ornaments. Malgrat la relativa tranquilitat que es respirava a Artesa de Segre, al moment de l'inici de la contesa degut a que la guàrdia civil de la població es mantingué fidel al govern de la república, les poques accions que es van produïr en aquells dies desembocaren vers la cremació, al carrer, dels altars i de la resta d'ornaments de l'església de Santa Maria.

Entre d'altres elements d'elevat interés artístic, varen ser llençats a les flames els retaules barrocs del Roses i el del altar major, neoclàssics, de finals del s. XVIII elaborats per Ramon Caselles, qui va ser escultor de la catedral nova de Lleida.

Ara, sols podem veure antigues fotografies que no fan justícia a l'esplendor d'aquelles obres escultòriques que, com altres objectes i monuments han desaparegut per sempre més.